Vælg en side

Tænk bæredygtigt når du indretter

Læs her, hvordan du kan tænke bæredygtige interiør produkter ind i din bolig indretning. Mia Walde fra Weensu.dk, har samlet sine bedste tips til hvordan du kan gøre en forskel. Bl.a. ved at tænke på hvilke materialer du indretter med i dit hjem. 

Bæredygtig indretning i dit hjem

Indretning handler om følelser. At føle sig hjemme og godt tilpas i sit hjem. Uanset om du er til boheme eller nordisk enkelhed, handler det om at indrette hjemmet med former, farver og materialer som tiltaler dig.

Mon ikke følelsen af at have indrettet sig med omtanke for mennesker og miljø, giver en ekstra tilfredshed, når du sætter prikken over i’et i dit hjem?

Det er efterhånden blevet meget tydeligt, at der er nogle miljømæssige og sociale udfordringer forbundet med vores forbrugsmønstre. Det hænger sammen med et øget forbrug (brug og smid væk) og en global øget middelklasse, så mange flere bliver reelt forbrugere som du og jeg. Der er ikke nogen hurtig og let måde at løse disse problemer på. Men man kan hver især blive mere bevidst om den negative påvirkning vores forbrugsmønstre har.

Boligindretningens udfordringer

Lad os se nærmere på relevante emner indenfor boligindretning. Helt overordnet er de inddelt i sociale og miljørelaterede aspekter.

De sociale udfordringer udspringer først og fremmest af, at rigtig mange møbler, boligtekstiler, vaser, stager og andre brugsting til hjemmet, bliver produceret i andre lande. Ofte er det lande med et langt lavere lønniveau og lempeligere arbejdsmiljø-regler end i Danmark.

Arbejderne er mere udsatte ift. udnyttelse og underbetaling. Man opererer derfor blandt andet med begrebet ”leveløn”, som er en international term for, at en arbejder som har en fuldtids arbejdsuge (48 timer eller mere), bør aflønnes således, at han/hun kan brødføde sig selv og evt. børn i det pågældende land. Man laver simpelthen en beregning over, hvad det koster at opfylde et almindeligt ernæringsbehov i det pågældende land, og dette skal levelønnen afspejle.  

De miljømæssige aspekter omhandler f.eks. træfældning, transport af varer rundt i verden, fabrikkens forurening under produktionen, brug af problematiske stoffer og kemikalier i særligt kunstmaterialer. Det kan være en meget kompleks problemstilling for dig som forbruger at forholde dig til.

Sådan indretter du bæredygtigt

Der er flere måder at tænke bæredygtighed ind i din boligindretning. Skal jeg give nogle korte råd er der følgende områder du kan zoome ind på:

Holdbarhed

Lad os starte med at slå fast, at brug-og-smid-væk mentaliteten er benzin på det bål, der er i gang med at overophede vores klode. Køb kvalitet, som du kan have i mange år. Det er altså vigtigt at det dels kan holde længe, men også at du ikke bliver træt af at se på det efter et halvt år.

Videresalg og genbrug

Har du købt kvalitet er det også langt lettere at videresælge dine ting. Genbrug er en oplagt måde at tænke bæredygtighed. Der er mange penge at spare på fx lamper og møbler, og du har en rimelig god chance for at kunne gensælge dine ting, når dine behov ændrer sig.  

Mærkningsordninger

Der er i Danmark ca. 50 forskellige mærkningsordninger, og enkelte af disse relaterer sig til produkter i din indretning.

FSC certificeret træ er fra skove, hvor fældning begrænses så skoven kan nå at reproducere sig selv. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.

Det nordiske Svanemærket og EU-blomsten sikrer at produkterne lever op til skrappe miljøkrav inkl. kemikalieforbrug.

Fairtrade arbejder for at bønder og arbejdere i særligt 3. verdenslande får bedre arbejdsvilkår og fair indtægt.

Ordreproduktion frem for masseproduktion

Masseproduktion betyder som regel, at an del af produkterne ender som affald uden af have være brugt nogensinde.

Du har sikkert mulighed for at vælge et møbel fra en producent, der først producerer når du bestiller.  eller en virksomhed der tapper ind i cirkulær økonomi

Naturmaterialer

Tænk over materialerne i de ting du køber. Rene naturmaterialer er oftest mindre forarbejdede og desuden reproducerende. Bambus er kommet meget frem både som tekstil og som træsort. Den er hurtigt voksende og dermed en attraktiv naturressource. Men jo mere den skal forarbejdes, desto mere energi bruges der. Ift tekstil er alternativerne (fx bomuld) dog også produktionstunge at lave en metervare ud af, så her er det et rigtig godt alternativ. Men sådan er det jo ikke med et møbel. Hvis du sammenligner med fx egetræ, som med den tykke stamme kan bruges mere ”som den er”, hvor bambus ofte er sat sammen af mange stave, hvilket kræver lim og måske problematiske stoffer. Egetræ er desuden noget der dyrkes på vore breddegrader, hvorimod eksotiske træsorter skal transporteres fra Asien, Afrika eller Sydamerika.

Lokale råvarer og produktion

Det fører os videre til sidste punkt, som handler om netop transport. EU’s 28 landes varehandel med den øvrige verden (summen af eksport til og import fra lande uden for EU) blev vurderet til 3.735 mia. EUR i 2017. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=International_trade_in_goods/da

Det er astronomiske mængder af varer der transporteres rundt i verden, og som udgangspunkt er det meget positivt med et højt samhandelsniveau. Men desværre er transport en af hoved synderne bag CO2 udledningen med deraf følgende klimaforandringer.

Derfor er det set ud fra et bæredygtighedsperspektiv godt at vælge lokalfremstillede varer og råvarer der kan dyrkes i nærområdet.

Udvalgte bæredygtige produkter fra Weensu

Få mere inspiration til hvilke bærdgytige produkter du kan købe til dit hjem og vælge kategorien “Bæredygtig” lige her i swipeshopperen

Følg med her

Eller læs flere inspirerende indlæg her 

Året der gik indretningstrends DecorRaid 2020

Året der gik indretningstrends DecorRaid 2020

Det er slet ikke til at forstå, at et år er gået. Vi har derfor lavet en oversigt over jeres adfærd på DecorRaid. Hvilke produkter har været de mest populære i 2020, hvilke brands har været jeres favoritter, og hvilke rum har I fokuseret på at indrette? Se med...

læs mere
Årets 4 største farver til din bolig i 201

Årets 4 største farver til din bolig i 201

De 4 største farver i forår/sommer 2021Det er blevet tid til at tage kigge på dette års helt store farver, som vi kommer til at se rigtig meget til i foråret og sommeren 2021. De 4 farver er lyse og leder tankerne hen på en lysere fremtid. Vi ønsker farver, der...

læs mere